Pokrzywa to jedna z roślin najczęściej spotykanych w ogrodzie. Zwykle uważana jest za zwykłego parzącego chwasta, którego należy się pozbyć. Warto jednak zapoznać się z cennymi właściwościami tej rośliny i zostawić miejsce, na którym rośnie i wykorzystać ją. Pokrzywę można wykorzystać, przygotowując sok z pokrzywy, czy też użyć jako naturalny nawóz do uprawy roślin w ogrodzie. A co jeszcze?
Zdrowotne właściwości pokrzywy
Pokrzywa jest rośliną bogatą w wiele witamin i soli mineralnych. Korzystnie wpływają one na rozwój i uprawę roślin w ogrodzie. Zawiera w sobie między innymi witaminy A, B2, C, K. Jest źródłem magnezu, fosforu, potasu, żelaza, krzemu, jodu, sodu i wapnia. Dzięki swoim cennym właściwościom leczniczym stosowana jest przy leczeniu chorób układu moczowego. Ma zbawienny wpływ na skórę, poprawia stan włosów, zmniejszając ich wypadanie, a także likwiduje łupież.
Pokrzywa stosowana jest jako naturalny antybiotyk. Pomaga załagodzić ból, obniża poziom cholesterolu we krwi, wspomaga pracę nerek i wątroby. Jest też doskonałym środkiem na oczyszczanie organizmu z toksyn i redukcję stanu zapalnego. Dzięki dużej zawartości żelaza korzystnie wpływa na anemię.
Zastosowanie pokrzywy
Ta roślina jest bogata we właściwości, które pozytywnie i odżywczo wpływają na organizm człowieka. W uprawie jest cennym źródłem witamin i minerałów. Pokrzywa ma bardzo wiele zastosowań i każda jej część jest wykorzystywana na różne sposoby. Z liści można przygotować sok z pokrzywy. W połączeniu z wodą ma działanie oczyszczające i regenerujące. Często wykorzystywania jest gnojówka z pokrzywy, która ma za zadanie chronić uprawy.
W ziołolecznictwie liście i korzenie wykorzystywane są do leczenia choroby dróg moczowych. To jedna z roślin, które działają przeciwzapalnie i przeciwgrzybiczo. Liście pokrzywy dodawane są do herbat ziołowych wspomagających odchudzanie, układ trawienny oraz przemianę materii. Preparaty na bazie pokrzywy wzmacniają odporność organizmu. Pokrzywa często jest również składnikiem preparatów kosmetycznych, na przykład do włosów.
Uprawa pokrzywy w ogrodzie – miejsce, na jakiej ziemi
Pokrzywy lubią rosnąć przeważnie na glebach lekko wilgotnych, w słonecznych, jak i tych zacienionych miejscach. Uprawa pokrzywy jest bardzo prosta. Nie wymaga szczególnej uwagi ogrodnika, gdyż to roślina, która naturalnie rośnie dziko. Pokrzywa jest rośliną, która dojrzałość osiąga w kilka tygodni. Pokrzywy są często siedliskiem larw, co może być uciążliwe dla ogrodnika. Warto zagospodarować miejsce na działce na sadzenie, z dala od warzyw. Siew nasion odbywa się bezpośrednio do gleby lub doniczek.
Posadzone w doniczce nasiona pokrzywy należy przykryć ziemią i skropić obficie wodą. Doniczkę odstawia się w ciepłe, zacienione miejsce do czasu, aż roślina wykiełkuje. Następnie roślinę przesadza się na zewnątrz. Do zadań ogrodnika będzie należało od czasu do czasu odrywać zwiędłe, chlapnięte liście. Zbiory pokrzywy odbywają się od wiosny do jesieni, najlepiej w maju.
Gnojówka z pokrzywy właściwości
Gnojówka z pokrzywy to naturalny nawóz stosowany w uprawie roślin do ochrony we wczesnej fazie rozwoju. Najczęściej podlewa się tym specyfikiem ogórki i pomidory. Gnojówka z pokrzywy wspomaga pozbycie się szkodników z roślin uprawnych. Preparat z pokrzywy można także stosować na krzewy i drzewa owocowe w ogrodzie jako naturalny nawóz. Przy zaawansowanych chorobach i atakach szkodników naturalny preparat nie zastąpi specjalnych przeznaczonych środków chemicznych. Gnojówka z pokrzywy powinna być stosowana jako środek zapobiegawczy przed wszelkimi szkodnikami w uprawie roślin.
Ten naturalny specyfik posiada w sobie mnóstwo wartościowych substancji, które korzystnie wpłyną na uprawę roślin. Roztwór najlepiej wykorzystać wczesną wiosną, by miał największą skuteczność. Sam roztwór pomaga się uporać z takimi szkodnikami jak: tarczniki, przędziorki czy mszyce. Również sobie poradzi chorobami roślin o podłożu grzybiczym jak: mączniak prawdziwy i rzekomy czy szara pleśń.
Przygotowanie gnojówki z pokrzywy
Do przygotowania gnojówki z pokrzywy najlepsze będą młode liście pokrzywy. Na uwadze należy mieć też to, że najlepiej roztwór przygotować w drewnianej beczce, bądź plastikowym pojemniku. Taka gnojówka jest bardzo prosta w przygotowaniu, wystarczy odpowiednia ilość wody i młodych liści pokrzywy. Najczęstsze proporcje tego roztworu to 10 litrów wody i kilogram młodych liści pokrzywy.
W pierwszym kroku należy pokroić liście na malutkie kawałeczki i ułożyć na dnie beczki lub pojemnika. Następnie pociętą pokrzywę zalewamy wodą i przykrywamy pojemnik gazą lub siatką. Tak przygotowany nawóz odstawiamy w zacienione miejsce na dwa tygodnie. Należy pamiętać o tym, by roztwór mieszać przynajmniej raz dziennie. Gnojówka ma nieprzyjemny zapach, dlatego nie zaleca się przechowywania jej w domu.
Naturalny nawóz stosuje się zazwyczaj raz w tygodniu. Krzewy podlewamy raz na dwa tygodnie, podobnie pomidory i ogórki – wystarczy podlać raz na dwa tygodnie. Gnojówkę można kupić w sklepie, jednak zdecydowanie warto przygotować ją samemu.
Nigdy bym nie przypuszczał, że z pokrzywy w ogrodzie, którą co chwilę usuwam, można zrobić takie pożyteczne rzeczy! Chyba teraz będę się sto razy zastanawiał zanim ją wytnę!